Membri Despre noi Contact Termeni si conditii

Simpozioanele AMF-B “Actualități în vaccinologie” – 2005

Publicat la 06/10/2005   Secțiunea NoutățiSimpozioane AMF-B

In cadrul Conferintei Asociatiei Medicilor de Familie – Bucuresti 2005, sectiunea dedicata vaccinurilor a suscitat, de departe, cel mai viu interes. Temele abordate, de la aspectele complexe de etica vaccinarii pana la detaliile legate de vaccinurile facultative, au incercat sa acopere problematica imunizarilor in Romania, iar participantii la manifestare, medici de familie din Bucuresti dar si din cele mai indepartate judete ale tarii, s-au aratat deosebit de preocupati de acest domeniu.

Ca o continuare fireasca, Asociatia Medicilor de Familie – Bucuresti, cu sprijinul Companiei Aventis Pasteur, a initiat in tara un ciclu de simpozioane pe tema « Actualitati in vaccinologie ». Cu acest prilej, colegii medici de familie s-au putut informa si totodata discuta particularitatile locale intr-un cadru stiintific dedicat.

Manifestarile s-au desfasurat in 8 localitati distribuite majoritatea regiunilor tarii (Tirgu-Mures, Constanta, Iasi, Timisoara, Sibiu, Brasov, Bihor si Bacau), pentru ca distanta sa nu fie un obstacol in diseminarea informatiilor de actualitate. Cu exceptia Brasovului, Colegiile sau cu Asociatiile Profesionale au raspuns pozitiv invitatiei AMF-B la parteneriatul necesar creditarii astfel ca participantii au putut beneficia de punctajul EMC corespunzator. De altfel, la Iasi, moderator al manifestarii a fost chiar domnul Prof. Dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor. De mentionat ca in toate judetele cota de participare a depasit cu mult asteptarile organizatorilor, in total fiind inregistrati peste 1250 de medici, deci mai mult decat numarul de participanti la Conferinta AMF-B 2005.

« De ce vaccinare si vaccinuri facultative ? » a fost prima inrebare la care lectorii invitati, cadre universitare cu bogata experienta in domeniu, au incercat sa raspunda :

1. Imunizarea este una dintre cele mai eficace metode de profilaxie primara. Ea salveaza mai mult de 3 milioane vieti anual, alte 3 milioane de decese inregistrandu-se in randul copiilor care nu au acces la vaccinare.

2. Ca urmare a eforturilor deosebite ale cercetarii in domeniu, un numar din ce in ce mai mare de boli infectioase beneficiaza de vaccinuri corespunzatoare.

3. Gratie noilor tehnologii de productie, actualele vaccinuri au un grad sporit de eficacitate si un nivel minim al reactiilor adverse.

4. Vaccinurile existente pe piata romaneasca sunt aprobate de Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului, si se gasesc de la varianta monovalenta la variantele polivalente – care protejeaza impotriva mai multor maladii cu o singura injectie.

5. Vaccinurile polivalente aduc beneficii atit la nivel individual cat si la nivel de sanatate publica. Fara aceste vaccinuri, Programele de Vaccinare ar fi practic irealizabile.

Dupa aceasta introducere a urmat, desigur, « ce mai este nou in vaccinologie ? » :

1. Utilizarea de vaccinuri cu componenta polio inactivata ofera mai multa siguranta. Vaccinul poliomielitic inactivat nu este asociat poliomielita paralitica asociata vaccinarii (VAPP) si nu prezinta risc de aparitie a altor poliovirusuri datorita circulatiei de poliovirus derivat din vaccin ( VDPV). Trecerea de la OPV la IPV reprezinta, conform pozitiei oficiale OMS, o necesitate imperioasa.

2. Aparitia vaccinurilor cu pertussis acelular constituie un pas important in dezvoltarea vaccinurilor. Noua formulare a componentei pertussis din vaccin reduce considerabil incidenta reactiilor adverse locale si sistemice.

3. H.influenzae este o amenintare latenta – vaccinurile cu Haemophilus influenzae tip b ofera protectie impotriva unor infectii grave datorate acestei bacterii.

Paradoxal, in ciuda acestor aspecte evidente, imunizarea ramane una dintre metodele terapeutice subutilizate! In 2003, a fost lansat in Romania, primul vaccin pentavalent, care protejeaza impotriva a 5 maladii severe ale copilariei : difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita si boala invaziva Hib. Un alt vaccin aparut anul acesta aduce beneficii sporite in ceea ce priveste siguranta si confortul administrarii, deci nu se poate pune problema ca aceste produse nu sunt disponibile pe piata. Oare aceasta subutilizare sa fie urmarea unor deficiente de informare sau a unor alte aspecte, mai putin studiate?

 

Programul simpozioanelor:

Program Simpozion vaccinologie 2005 Bacau

Program Simpozion vaccinologie 2005 Brasov

Program Simpozion vaccinologie 2005 Constanta

Program Simpozion vaccinologie 2005 Iasi

Program Simpozion vaccinologie 2005 Oradea

Program Simpozion vaccinologie 2005 Sibiu

Program Simpozion vaccinologie 2005 Tg. Mures

Program Simpozion vaccinologie 2005 Timisoara

Alte noutati