Membri Despre noi Contact Termeni si conditii

Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie

Publicat la 14/11/2016   Secțiunea Noutăți

Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov împreună cu Asociația Acces la Sănătate și Grupul de Lucru pe Diabet din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei au organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diebetului conferința „Obiceiuri alimentare nesănătoase ale copiilor”, o iniţiativă menită să atragă atenția asupra obiceiurilor alimentare îngrijorătoare ale copiilor și adolescenților de astăzi. 

Potrivit  Federatiei Internationale a Diabetului (IDF), in lume, la fiecare 6 secunde un om moare din cauza diabetului, iar jumatate dintre adultii bolnavi traiesc nediagnosticati, nestiind ca au aceasta boala.

Multi pacienti ajung la diagnostic si tratament cand deja complicatiile cauzate de diabet se fac simtite.
Tot mai multi copii si adolescenti au diabet zaharat de tip 2 fara ca parintii sa-si dea seama, iar alimentatia nesanatoasa poate duce la aceasta situatie.

Tema propusa de IDF in 2016 pentru data de 14 noiembrie, este „Cu privirea pe diabet”, dorindu-se, astfel, promovarea importantei preventiei, screening-ului si a depistarii precoce a diabetului zaharat de tip 2.

Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase este cheia spre preventie, iar singurul mod in care putem imprima copiilor obiceiuri alimentare sanatoase este prin exemplul personal.

Conform specialistilor din cadrul IDF, aproape 70%  din imbolnavirile de diabet tip 2 sunt prevenibile prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Prin acest eveniment dorim sa atragem atenţia asupra faptului ca diabetul zaharat este o problema de sanatate publica, IDF subliniind faptul ca pana in 2040 vor fi peste 642 de milioane de pacienti diabetici. De aceea, reducerea factorilor de risc ai diabetului zaharat constituie o prioritate, iar pacienţii diagnosticaţi cu diabet reprezinta polul de interes al specialiştilor din mai multe arii terapeutice, astfel incat prin aceasta abordare interdisciplinara sa se poata realiza creşterea calitaţii vieţii lor.„, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian,  vicepreşedinte al Federaţiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Consideram ca diabetul este o patologie severa si cu o incidenta in crestere alarmanta. Alimentatia nepotrivita din zilele noastre, fumatul, sedentarismul sunt factori de risc modificabili prin a caror reducere  am putea impreuna sa stavilim aceasta grava epidemie a secolului XXI. Boala este grava in sine, dar mai ales prin complicatiile ei si prin implicarea definitorie in riscul cardiovascular. in acest moment, profesionistii din sanatate, din educatie, din industria alimentara, massmedia, decidentii trebuie sa lucreze impreuna pentru a reduce riscurile si cortegiul de posibile nenorociri pe care le aduce diabetul. Ca societate profesionala, ca medici de familie, ne oferim disponibilitatea de a lucra impreuna cu ceilalti pentru stavilirea acestei adevarate molime” a afirmat Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, medic primar medicina de familie, instructor-formator de medicina de familie.

Pacientii aflati la risc sau parintii care isi doresc o viata sanatoasa si echilibrata pentru copii lor, pot sa discute despre obiceiurile alimentare corecte impreuna cu medicul de familie.

Noi oferim sfaturi privind adoptarea unui stil de viata sanatos, incepand din perioada prenatala a copilului, continuand pe tot parcursul vietii, pentru ca stilul de viata sanatos trebuie sa fie un mod de viata si nu un experiment intr-un anumit moment al vietii. „, a precizat si Dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familiei Bucuresti, medic primar medicina de familie, instructor-formator de medicina de familie.

Potrivit diabetologilor din intreaga lume, un lucru ingrijorator este mai ales prevalenta diabetului la copii.

Statisticile la nivel global arata o crestere a numarului de cazuri de diabet zaharat tip 2 la copii de 2,3%/an. Ca medici de familie avem obligatia sa educam pacientii pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2 si aceasta educatie incepe din copilarie. Desigur, foarte important este si screeningul pentru a diagnostica precoce diabetul si a putea interveni in timp util, pentru a impiedica aparitia complicatilor care sunt absolut covarsitoare ”, a declarat Dr. Daciana Toma, coordonatorul Grupului de Lucru de Diabet din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, medic primar medicina de familie, instructor-formator de medicina de familie.

Pe fundalul unui regim alimentar din ce in ce mai dezechilibrat si a lipsei activitatii fizice regulate in randul copiilor, specialistii estimeaza ca pana in 2040, diabetul va deveni o problema de sanatate mondiala.

Discutiile despre diabet si obiceiurile alimentare ale copiilor continua in mediul online, pe platforma www.edumedical.ro/diabet, acolo unde parintii sau pacientii deja diagnosticati pot discuta direct cu medicii.

Evenimentul „Obiceiuri alimentare nesanatoase ale copiilor” a fost sustinut de Danone.

 

Alte noutati