București, 23 martie 2015
Asociaţia medicilor de familie Bucureşti – Ilfov (AMFB) organizează în perioada 25 – 28 martie 2015, sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a unsprezeceaa ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină Familiei, “Echilibrul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare”.
Suntem într-un moment de răscruce pentru specialitatea noastră în România. Liberalismul și așa șubred al profesiei de medic de familie este în pericol de a fi pierdut definitiv. Degradarea treptată a relațiilor contractuale cu Casele de asigurări, subminarea constantă a specialității de medicina familiei din ultimii ani, escaladarea birocrației și suprareglementarea în dauna relației firești medic – pacient au crescut tendința de a desconsidera specialistul de medicina familiei.
Cu toate acestea, singurul fel în care vom continua să ne facem auziți este felul profesionist în care rămânem medici de familie. Specialitatea de medicina familiei este o specialitate complet diferită de celelalte. Medicul de familie este motorul oricărui sistem de sănătate, pilonul care sintetizează toată informația medicală, psihologică, personală, socioeconomică și sufletească a pacientului său.
În România, practicarea medicinii în general și a celei de familie în special ar trebui să se întâmple pe baza dovezilor științifice, a ghidurilor de practică, a protocoalelor publicate periodic, altfel spus pe baza unor reguli clare, profesionale, aduse la zi permanent. Lucrul acesta nu se întâmplă, nu folosim ghiduri deși avem, nu respectăm decât regulile impuse financiar (vezi protocoalele de prescriere, reguli de eliberare a rețetelor, biletelor, concediilor, alte norme legale) și nu există circuite clare ale pacientului prin sistem, ne lovim de atât de multe bariere, majoritatea birocratice, încât am ajuns să stam departe de adevăratul act medical pe care ar trebui să îl practicăm. Înlănțuiți de reguli stupide, copleșiți de legi interpretabile și deseori neconcordante, prizonieri ai unui sistem suprareglementat, astăzi nici nu mai știm ce înseamnă o profesie liberală cu adevărat…
Medicul de familie este cel care asigură drumul corect al oricărui pacient în sistemul de sănătate, este cel care integrează toate informațiile legate de pacient într-un tot unitar care protejează sănătatea pacientului său. Medicul de familie este baza oricărui sistem de sănătate clădit pe o strategie de eficiență și este managerul oricărui caz cronic. Medicul de familie este comunicator prin excelență, prin specificul specialității sale, fiind cel mai în măsură să comunice pacientului său tot ce este legat de starea lui de sănătate.
Lucrările CNMF 2015 vor începe miercuri, 25 martie 2015 și se desfășoară în șase săli în paralel pe parcursul a patru zile, între orele 10.00 și 18.30. Există sesiuni transmise online, sesiuni interactive, ateliere de lucru, dezbateri, cursuri, traininguri, precum și un program social în afara programului științific.
În premieră pentru Conferința noastră veți fi părtașii unor sesiuni organizate în parteneriat cu colegii noștri de alte specialități. Conferința se deschide cu o ediție specială a Cursului Master Class realizat de Forumul Național de Prevenție. Este un concept nou și modern de eveniment multidisciplinar, moderat de doi dintre cei mai cunoscuți cardiologi din România. Cursul reunește personalități din medicina românească conlucrând în jurul ideii de prevenție, adaptată pacientului cronic român, captiv al patologiei sale, prizonier între mai multe specialități medicale și totuși integrat de medicul său de familie. Un panel de discuții interactive cu profesioniști din toate specialitățile medicale care circumscriu riscul cardiometabolic.
Pentru prima oară la Conferința noastră, conceptul organizării sesiunilor paralele se schimbă. Succesul înregistrat în activitatea grupurilor SNMF – Grupului de Vaccinologie, Grupului Respiro (grup apărut din colaborarea cu CNSMF), Grupului de e-sănătate ne-au provocat să încercăm o nouă abordare a sesiunilor Conferinței Naționale. Dată fiind intenția SNMF de a stimula organizarea unor noi grupuri de lucru pe alte tematici, am invitat colegii care au alcătuit grupurile de inițiativă pentru aceste noi grupuri de lucru să organizeze sesiuni speciale, astfel încât să fie disponibilă o nouă abordare, centrată pe medicina de familie. Veți urmări sesiunea de pediatrie, de cardiologie și diabet, de sănătate mintală, dar și sesiunea de vaccinologie, de patologie respiratorie, de e-sănătate.
Ne-am gândit să structurăm o sesiune specială la Conferința Națională dedicată medicului de familie manager. Așadar, după ce vom fi epuizat temele strict medicale, vom intra în ultima sesiune a Conferinței, unde sperăm să avem un auditoriu la fel de bogat preocupat de tot ce este legat de funcționarea concretă a cabinetului medical. În această sesiune vom aborda alcătuirea corectă a riscogramelor, completarea noilor modele de fișe de evaluare inițială si management de caz al bolilor cronice care sunt definitivate acum la nivelul SNMF, precum și noutăți înainte de contractarea de la 1 aprilie (noul contract – cadru și normele de aplicare ale acestuia).
O surpriză o constituie organizarea la Conferința noastră a unui stand dedicat Conferinței europene Wonca – Istanbul 2015, lângă standul AMFB, unde veți găsi materiale informative. Invitata noastră specială, doamna Arzu Uzuner, Director științific al Conferinței europene va face o prezentare a acesteia în deschiderea CNMF, miercuri după amiaza!
Vă așteptăm, deci, în fiecare zi a Conferinței!
Locația Conferinței: Crystal Palace Ballrooms
Parteneri media:
- Formaremedicala.ro
- Paginamedicala.ro
- Mediamed Publicis
- Mf – Ziarul medicului de Familie
- Pharmabusiness
- Jurmed – Jurnalul de Sănătate
- Medical market
- SRMI – Societatea Română de Medicină Internă
- Revista Politici de Sănătate
- Săptămâna Medicală
Deschiderea oficială a Conferinței va avea loc Miercuri, 25 martie, ora 17, în sala Roma