Membri Despre noi Contact Termeni si conditii

Către Colegiul Medicilor din Municipiul București

Publicat la 11/08/2020   Secțiunea Noutăți

Stimată Doamnă Președinte Prof. Dr. Cătălina Poiană

Organizațiile medicilor de familie din București (Asociația Medicilor de Familie din București și Patronatul Medicilor de Familie din București) vă solicită sprijinul în conflictul apărut între medicii de familie din București(MF) (ai căror reprezentanți suntem) și Direcția de Sănătate Publică București (DSPB).

Considerăm că DSPB instigă medicii de familie din București la malpraxis și la încălcarea legii, respectiv la încălcarea reglementărilor referitoare la protecția datelor în contextul monitorizării pacienților infectați cu SARS-Cov2 sau suspecți de a fi infectați cu SARS-Cov2.

1. referitor la instigarea la malpraxis:

a. pentru a depăși neclaritățile create de vidul legislativ în intervalul 02.07.2020-21.07.2020, generat de perioada scursă între data intrării în vigoare a legii 136/2020 (legea carantinei) și data apariției normelor de aplicare, neclarități legate de modul de eliberare a concediilor medicale pentru pacienții carantinați la domiciliu, organizațiile MF au contactat DSPB. În cadrul întâlnirii au convenit ca, pentru pacienții care aveau nevoie de concediu medical în perioada respectivă, medicii de familie să trimită DSPB o declarație în baza căreia DSPB urma să transmită MF o dovadă de izolare. Acest document este necesar pentru a putea elibera concediul medical, schimbul de documente urmând să se desfășoare în maximum 24 de ore, pentru a rezolva situația acestor pacienți cât mai rapid.
b. Angajații DSPB nu doar că nu au răspuns în timpul stabilit la adresa de mail sau la telefoanele pe care reprezentanții DSPB le-au transmis ca fiind dedicate comunicării cu MF dar, în condițiile în care recomandau pacienților pozitivi să rămână izolați la domiciliu, inclusiv cu recomandare de tratament (fără să le recomande evaluare clinică și paraclinică de specialitate, în conformitate cu prevederile legale), au început să solicite MF completarea unei fișe medicale prin care MF să își asume că ar fi recomandat izolarea la domiciliu/internarea pacienților pozitivi.
c. Obligativitatea evaluării clinice și paraclinice a pacienților infectați cu virusul SARS-Cov2, indiferent de prezența sau nu a simptomelor și indiferent de severitatea bolii este menționată în legea 136/2020, art. 8, alin. 1, 3, 4, 5, 6. Prin urmare, recomandarea angajaților DSPB făcută pacienților infectați cu SARS-Cov2 de a se izola la domiciliu fără a-i trimite la evaluare reprezintă încălcarea flagrantă a legii, pune viața pacienților în pericol (știut fiind că evoluția COVID 19 poate fi dramatică într-un interval de timp foarte scurt) și favorizează transmiterea intracomunitară necontrolată a infecției.
d. Pentru a fi acoperiți în acest demers inconștient, DSPB decide să forțeze MF să completeze și să își asume sub semnătură o fișă medicală conform căreia MF ar fi făcut recomandarea de izolare la domiciliu fără evaluarea pacientului de către medicul infecționist. Șantajul propus de DSPB are la bază eliberarea de către DSPB a documentului necesar pentru completarea concediului medical.
e. Menționăm, de asemenea, că dacă pentru pacienții carantinați la domiciliu eliberarea concediului medical se face pentru 14 zile, pe cod de indemnizație 07, cod diagnostic 994, pentru pacienții infectați concediul medical (cod de indemnizație 05) nu se eliberează de către MF decât în funcție de recomandarea medicului curant al pacientului (cel care a făcut evaluarea).

2. Referitor la încălcarea legislației referitoare la protecția datelor:

a. Conform metodologiei INSP de supraveghere a pacienților infectați cu SARS-Cov2, laboratorul care identifică în contextul testării un pacient infectat cu SARS-Cov2 transmite imediat către DSPB datele pacientului, urmând ca DSPB să contacteze pacientul, să îl îndrume pentru evaluare și să demareze ancheta epidemiologică.
b. DSPB susține că nu are datele complete ale acestor pacienți și condiționează eliberarea deciziei de izolare/carantinare de transmiterea de către MF a fișei medicale mai sus menționate și a copiei după cartea de identitate a pacientului. Nicăieri în legea 136/2020 sau în oricare lege referitoare la pandemia cu SARS-Cov2 nu este prevăzută transmiterea de către medicul de familie către DSPB prin e-mail a copiei actului de identitate a pacientului.

Din cele expuse mai sus reies ilegalitățile prin care DSPB presează medicii de familie din București și șantajul la care sunt supuși.
Indirect reies:
– încălcarea drepturilor pacienților (pentru evaluare medicală de specialitate, dreptul la concediu medical în conformitate cu statusul de izolat/carantinat);
– riscul vital al pacienților infectați izolați la domiciliu fără evaluare de specialitate și fără un tratament adecvat stării lor de sănătate;
– riscul de răspândire a infecției SARS-Cov2 în comunitate prin proasta gestionare a cazurilor de pacienți infectați.

În acest context am depus în data de 06.08.2020 un memoriu către DSPB în care, pe scurt, solicităm respectarea legislației în vigoare și încetarea prigoanei împotriva medicilor de familie și a pacienților acestora.

Apelăm la Dvoastră, Doamna Președinte, respectiv la instituția pe care o conduceți – CMB, ca for tutelar al tuturor medicilor din Municipiul București.

Vă rugăm să analizați aspectele prezentate și să ne sprijiniți în demersul organizațional făcut către DSPB, în spiritul legislației suverane a Colegiului Medicilor din România, respectiv al Juramântului lui Hipocrate.

Președinte AMFB
Dr. Sandra Adalgiza ALEXIU

Președinte PMFB
Dr. Gheorghe Nicolae Ulpian ALEXANDRESCU

Colegiul Medicilor Bucuresti_AMFB_PMFB

Alte noutati