Membri Despre noi Contact Termeni si conditii

CNMF 2015 – Mesaj de deschidere – Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte AMFB, SNMF

Publicat la 25/03/2015   Secțiunea Noutăți

no image

Stimati invitati si dragi colegi, bine ati venit la Conferinta noastra !

De ani buni ne intalnim la sfarsit de martie, ca sa serbam primavara medicinei de familie. O primavara capricioasa, cum dificil si imprevizibil este si parcursul nostru de profesionisti. Au fost si ani mai buni, dar si ani grei, incrancenati, marcati de incertitudini, minciuna si saracie. Dar am ramas impreuna, am dus impreuna mai departe barca medicinei de familie. Intr-un cor superb, greu de contestat sau de minimalizat, am spus la unison care ne sunt sperantele, care ne este calea, care ne sunt dezamagirile.

Nu am fost mereu auziti, dar corul a ramas, puternic si armonios.

In acest an am avut si poate inca exista un pericol legat de independenta profesiei si stabilitatea cabinetelor noastre. Dur, poate neasteptat de dur. Sub aparenta deschidere fata de pacienti, fata de medicii tineri, in fapt pericolul era si este de transformare a cabinetelor in supermarketuri de trimiteri, iar medicii in specialisti de triaj…

Avem deja traditia de a merge inainte cu orice pret. De a ne apara meseria si pacientii si breasla. Si asta vom face in continuare. Conferinta noastra a crescut si ea, paralel cu dezvoltarea acestei specialitati multidisciplinare complexe si extrem de vaste. Este un eveniment la care tinem enorm, la a carui organizare a muncit o mare echipa. Temele sunt alese tinand cont de tendintele europene ale medicinei de familie. La fel de generoase precum este si specialitatea noastra. Vorbitorii, universitari cunoscuti sau medici de familie, au pregatit subiecte extrem de diverse. Lucrarile se vor desfasura in paralel, in 3 sali. Nici asa nu am putut cuprinde tot ce ne doream.

Acum 10-15 ani aproape nimeni nu stia ce este medicina de familie, care ii este rostul, care ii este viitorul. Nimeni nu stia ce este SNMF, ce este o societate profesionala nationala din mii de medici. Mai sunt si astazi unii care nu stiu, dar sunt din ce in ce mai putini. Suntem auziti, daca nu intodeauna ascultati. Suntem vii si tenace. Se va incerca in continuare sa ni se minimalizeze profesia, munca, organizarea. Vom mai avea multe incercari grele. Dar intodeauna iesim mai puternici din aceste incercari.

Medicina de familie este baza oricarui sistem medical sanatos, dar mai ales , este salvarea unui sistem medical sarac. Decidentii uita mereu acest lucru. E datoria noastra sa le aducem aminte, tenace si argumentat.

Suntem, din pacate, un popor impovarat de boli cronice, ignorant in ce priveste preventia, lipsit de educatie pentru sanatate. Suntem un popor din ce in ce mai ingrijorat de perspectiva bolii si de vechea neputinta a societatii de a-si proteja cetatenii.

Sanatatea ramane sansa unui popor. Si medicii raman sansa sanatatii. Medicina de familie este insa si sansa sanatatii si sansa acestei societati fragile.

Dr. Rodica Tănăsescu
Medic primar MF, instructor formator, Președinte SNMF

Alte noutati