Membri Despre noi Contact Termeni si conditii

LANSARE DE CARTE – Dr. Cristian-Sever Oană

Publicat la 08/10/2021   Secțiunea Noutăți

Colegul nostru, dr. Cristian-Sever Oană, a lansat de curând la Editura ALL cartea „Relația Medic-Pacient în practica medicală”.

Printre noi nu ar avea nevoie de nicio prezentare, căci cu toții îl cunoaștem și știm că este un susținător pasionat al medicinei de familie.

Dar nu putem să nu amintim că este un medic de excepție, un om dedicat organizației noastre, AMFB, un bun teoretician care a instruit un număr impresionant de medici de familie, și un autor ce îndrumă cititorul la căutări și reflecție prin numeroasele articole științifice publicate în secțiunea „Editoriale” (v. amf-b.ro) și în revistele de specialitate (British Medical Journal – ediția în lb. română, Medic.ro, Viața Medicală etc.).

Sperăm că v-am convins să comandați și să citiți această carte excepțională! Dacă nu, lăsăm mai jos câteva cuvinte din partea autorului:

”Această carte nu este rodul plictiselii din cursul pandemiei, ci rezultatul a 40 de ani de practică medicală și, în paralel, a 16 ani de muncă în cadrul comisiei de disciplină a Colegiului medicilor din București. Pandemia a oferit doar prilejul și răgazul scrierii ei.

Ce poți afla din această carte?

Dacă ești medic tânăr poți afla că pacientul este un om ca și tine, dar care a avut ghinionul să se îmbolnăvească. Doar norocul a făcut ca tu să nu fii în locul lui. Cartea te ajută să-l înțelegi ca să poți să-l călăuzești spre alinarea suferinței sau vindecare. De asemenea, vei înțelege ambiguitatea emoțională cu care sunt privite meseria noastră și practicienii ei.

Dacă ești pacient vei afla că și medicul este un om copleșit de emoții chiar dacă a fost educat să nu le arate. Vei afla că judecata medicului este perturbată de incertitudinile evoluției bolii, de imprecizia metodelor diagnostice, dar și de zgomotul de fond al vieții cotidiene. Vei înțelege astfel de ce uneori e greu să găsești o cale de comunicare cu medicul tău. Pur și simplu medicul tace pentru că nu are ce vești bune să-ți dea și nici nu vrea să te mintă!

Singura soluție este încrederea reciprocă, deoarece ea duce la realizarea echilibrului fin dintre știință, artă și comunicare care stă la baza practicii medicale.”

Comandă cartea pe site-ul Editurii ALL.

sursă foto: Editura ALL

Alte noutati